toy4

På 2015 års bilsalong i Frankfurt är det världspremiär för den helt nya, fjärde generationen av den ikoniska hybridbilen Toyota Prius. Utrustad med en ny fullhybrid-drivlina och en likaledes helt ny plattform sätter Prius återigen ett nytt riktmärke när det gäller bränsleekonomi, utsläpp och effektivitet.

Den nya fullhybrid­drivlinan innebär markant lägre bränsleförbrukning och samtidigt en väsentligt förbättrad körupplevelse. Accelerationen är både mjukare och mer responsiv, i högre hastigheter är bilen tystare med en mer ”linjär” känsla som är bättre anpassad till motorns varvtal.

Den fjärde generationen Prius är den första modellen som bygger på Toyota New Global Architecture-plattformen, TNGA. Den har gjort det möjligt att skapa en bil med lägre tyngdpunkt och därmed ännu bättre väghållning. Plattformen har också gett formgivarna friare händer att designa en bil med en mer framträdande design, lägre linjeföring och en mer kraftfull profil.

Den nya plattformen medger även goda innerutrymmen, bra körställning och hög komfort. Lastutrymmet har kunnat göras större tack vare ett mindre hybrid­batteri med högre energidensitet, samt en ny, mer kompakt bakhjuls­upphängning.

Prius fortsätter att spela rollen som Toyotas främsta ”teknikambassadör”, med den senaste utvecklingen inom säker­het, prestanda och komfort. Säkerheten har prioriterats högt; TNGA-plattformen ger mycket gott skydd vid eventuella olyckor och säkerhetssystemet Toyota Safety Sense kompletteras med aktiv farthållare samt autobroms med fotgängarskydd.

Hybriddrivlinan har genomgått omfattande förändringar för att ytterligare förbättra effektivi­teten, minska vikten och ge bättre prestanda. Förbränningsmotorn har nu över 40 procent termisk verkningsgrad, vilket är högre än någon annan bensinmotor på marknaden. Andra hybridkomponenter har flyttats och gjorts mer kompakta för att skapa ökade utrymmen och för att sänka tyngdpunkten. Ett nytt och mer kompakt nickelmetallhydridbatteri ger dessutom betydligt bättre laddningsprestanda.

Med nya Prius vill Toyota förändra den gängse uppfattningen om hur en miljöbil ska se ut och kännas att köra. Den sätter standarden för vad som går att åstadkomma med fullhybrid­teknik, något som kommande hybridmodeller från Toyota också kommer att kunna dra nytta av.

Toyotas presskonferens på bilmässan i Frankfurt kommer att äga rum tisdagen den 15 september klockan 12:45, i Toyotas utställningsmonter i Hall 8.

Toyota sålde 10,23 miljoner bilar 2014 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat 8 miljoner hybrider. Toyota har 30 hybridmodeller i produktion. I december 2014 introducerade Toyota bränslecellsmodellen Mirai. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.

toy1

toy3

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.