plan

Fler och fler delar av att resa digitaliseras. Vi behöver inte längre få våra biljetter hemskickade till vår adress, och vi behöver inte stå i kö i timtal för att få checka in på flygplatsen. I stället köper vi en E-biljett, och slipper på så sätt biljettavgiften. Vi kan checka in i förväg hemifrån, antingen på datorn eller via en app i mobilen. Om man inte checkar in hemifrån kan vi göra det när vi kommer till flygplatsen, men i en automat. Hela processen spar oerhört mycket tid för resenärer. Självklart går det fortfarande att checka in på det ”gamla” sättet, men det blir mer och mer ovanligt att folk gör det. Vi behöver inte ens ett utskrivet boardingkort, det räcker med ett digitalt boardingkort som vi har i telefonen.

Processerna på flygplatsen blir allt mer digitala, och andelen resenärer som checkar in digitalt har ökat drastiskt de senaste åren. Det tidigare tillvägagångssättet kommer antagligen att försvinna helt inom några år. Det enda vi fortfarande måste göra är att checka in bagaget, om man har mer än handbagage. Även här finns det automatiska incheckningsdiskar. Man kan även skriva ut bagage-taggar i automaterna där man kan checka in, så om man har märkt sin väska kan man helt enkelt scanna lappen och lämna den på ett bagageband.

Elektroniskt resetillstånd till USA

Även pass och visum kan komma att digitaliseras i större utsträckning. Redan i dag finns elektroniska resetillstånd i stället för visum, ESTA, för resor till USA. Det gäller dock inte för alla. Vilka är ESTA-reglerna? Ett ESTA kan användas om man ska stanna i upp till 90 dagar, och tillståndets giltighetstid är två år – så länge man inte byter pass, medborgarskap eller namn under den perioden. Man kan ansöka om ett ESTA om man reser till USA som turist, att besöka släkt eller vänner, få medicinsk behandling eller liknande. Det gäller inte om man ska arbeta eller studera. Man ansöker om ett ESTA online, en process som är snabb och enkel, och får för det mesta svar direkt.

Men det finns ny teknik som vi antagligen kommer att få ta del av i framtiden när vi ska resa. Om man har ett NFC-chip (Near Field Communication), antingen i handen eller i telefonen, skulle det kunna tala om för alla system på flygplatsen när passageraren kommer dit. Då kan man gå direkt till säkerhetskontrollen, som redan har fastställt din identitet. Efter en snabb scanning kommer din telefon att guida dig till rätt gate. Själva gaten skulle kunna vara automatiserad, så att det skulle räck att hålla upp sitt chip eller sin telefon för att öppna dörrarna. Köerna på flygplatser har redan minskat väldigt mycket i och med digitaliseringen, men det skulle kunna minskas enormt mycket mer. Bagaget kommer ändå alltid att vara i vägen för en helt automatiserad process. Att ha en digitalt integrerad bagagetagg i resväskan skulle dock innebära att vi bara skulle behöva lämna in väskan i en automat, och även det är snart en verklighet. Alla nya flygplatser byggs för ett uppkopplat samhälle, och de kommer att hjälpa oss utveckla äldre flygplatser utifrån vår nya, digitala vardag.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.