flykt

Dagens juridik skrev tidigt på fredagsmorgonen om den pågående flyktingsituationen, såhär står det på deras hemsida.

 

Polismyndigheten svarar nu på kritiken om att man vägrar lämna ut uppgifter om vilka resurser som använda för den pågående flyktingsituationen. ”Vi är återhållsamma med information med hänvisning till sekretesslagen”.

 

Under hösten och vintern har polisen hanterat den stora grupp migranter och asylsökande som kommit till Sverige. Polisen valde tidigt att genomföra arbetet i form av en nationell kommendering – en så kallad särskild händelse.

Som Dagens Juridik berättade igår vägrar Polismyndigheten att lämna ut uppgifter om vilka resurser som läggs på arbetet med flyktingar och migranter – både när det gäller brottsbekämpning och verksamheten med gränskontroll och utlänningskontroll. Detta trots att myndigheten fört särskild statistik över detta under den hemliga koden ”291”.

Dagens Nyheter har fått försökt få ut uppgifterna – dock förgäves. Inte ens statistik över det antal timmar som polisen har lagt ner på kommenderingen redovisas.

Polisen svarar nu på kritiken. Myndigheten skriver:

”Medan det operativa polisarbetet pågår är polisen återhållsam med information, i enlighet med sekretesslagen, för att inte riskera att skada polisens arbete.”

Polismyndigheten pekar på att den nationella kommenderingen fortfarande pågår och att den preliminärt kommer att avslutas den 18 februari.

Polismyndigheten skriver:

”Kommenderingen och den särskilda händelsen går mot sitt slut, fakta och information sammanställs och kommer utifrån en sekretessprövning att offentliggöras.”

 

 

Foto: Johans Nilsson/TT

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here