baws (kopia)

Ett av de forskningsområden som eggar vår fantasi mest är AI – Artificiell Intelligens. Men är detspännande eller bara skrämmande? Många associerar till ”I, Robot! (Isaac Asimov 1950) där robotar vänder sig mot mänskligheten, eller ”Terminator”-filmerna.

Andra funderar mer över hur självkörande bilar ska kunna göras säkrare eller vad som egentligen händer inne i ett ”smart” kylskåp. Här är fem områden där AI har – eller kommer att ha – en stor roll.

Begravningar

I Japan har man lärt upp exemplar av den kända roboten Pepper till att kunna utföra begravningsceremonier, i de fall en riktig präst inte finns tillgänglig. Enligt uppgift har dock ingen beställt tjänsten – än så långe.

Här hemma i Sverige arbetar Fenix Begravning i Stockholm med att ta fram ny teknik. Med hjälp av data om hur Fenix hjälper anhöriga så kommer deras algoritmer arbeta med att ständigt förbättra hur de levererar tjänster. Systemet registrerar kundernas och rådgivarnas interaktion och beteende för att sedan optimera mot kundnöjdhet

E-Commerce

Inom E-handeln använder man sig av AI på mer än ett sätt; dels i själva webbplatsens system och dels i själva produkterna man säljer.

Kanske har du shoppat online och behöver fråga om något. Du öppnar ett chatt-fönster och får problemet löst – och fortsätter shoppa, fullständigt omedveten om att du faktiskt har pratat med en så kallad ”bot” och inte en riktig människa. AI används också för att sortera all den data som genereras i en webshop, och hjälper butiksinnehavaren att förutsäga och analysera kunders köpbeteende.

Har du hört talas om Smarta Kylskåp? Ett av dem är Samsung’s Family Hub, som kombinerar AI med kameror, och håller koll på vad som finns och kan beställa nytt när något tar slut. Det kan t.o.m. ge recepttips baserat på vad du har i kylen – eller spela upp musik från Spotify.

Självkörande bilar

Ute i trafiken kan du vara omgiven av AI utan att du är medveten om det. Självkörande bilar är på stark frammarsch, och chansen finns att bilen som fickparkerat framför dig har haft AI-assistans. Och det finns redan bilar med avancerade system som har koll på fart, resväg och kan bromsa upp om det finns hinder i vägen.

Men vi har bara sett början på denna teknik, och nästa stora steg är att integrera AI för att lära bilar att ”se, tänka och lära sig”. Detta är möjlig tack vare grafikkortstillverkare Nivida som förser biltillverkare med superchippet Xavier och bl.a. ska Volkswagen förse sin nygamla ”Folkabuss” med automatisk körning och självinlärning.

Restauranger

Restaurangbranschen är ännu ett område där vi hittar flera exempel på hur AI kan implementeras. Här ser vi t.ex. hur en robot vid namn ”Flippy” hjälper till med förberedning, stekning, grillning och t.o.m. med att lägga upp maten på tallrikar.

När du sätter dig till bords och kallar till dig en servitris, kommer du snart kanske att få uppleva att en robot glider fram till bordet för att ta din beställning. En känd restaurang är Robotrestaurangen i Lidköping, där du kan bli serverad av en robot.

Marknadsföring

För många företag är det en utmaning att försöka nå ut till presumtiva kunder. Få vet egentligen hur man t.ex. skapar en annons som fungerar, och inte bara är ”snygg”. Därför används alltmer datorstyrda hjälpmedel som automatiserar processen, och hjälper dig att anpassa budskapet till målgruppen.

I framtiden tror man att vi kommer att lita mycket till AI när det gäller personanpassad reklam. Vi kan se hur exempelvis Netflix använder sig av AI för att skräddarsy sitt utbud. Baserat på vad du har tittat på tidigare, kan systemet ta fram tips på vad de tror att du skulle tycka om.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.