Countryside as Seen from a Moving Train

Visste du att ensamhet är dödligare än rökning? Men ingen är ensam såvida man vet att någon finns där för en. Såväl som i närhet som på avstånd. Små, enkla och lättsamma ageranden kan göra stor skillnad.

Här kommer en liten saga som kanske någon kan behaga. Jag slog en signal till Farmor_92 här om dagen, det sker på tok för sällan, för att inte tala om hur sällan vi ses.

– ”Vi bor så långt ifrån varandra lille Patric, om jag ändå kunnat få träffa mina barnbarn oftare”

Gbg – Uppsala, 45 mil på sin höjd (läs längd). Avståndet i sig har ingen betydelse, det handlar om tid. Tid är inget man har, det är något man tar. Sagt och gjort tog jag den, alltså tiden. Skuttade på ett tåg, en handfull timmar senare trampade jag upp för den pensionärsdoftande fastigheten med fjäderlätta steps.

Plötsligt stod jag där, utanför min ovetandes farmors dörr med blommor & blader i min famn. Lade tummen på plingan. Inte skulle damen få någon möjlighet till att förbereda rotmos & fläsk! En kärleksfull överraskning likt ett Kinderägg på posten. Jag utför mer än gärna spontana upptåg och äventyr för att förgylla mitt och andras liv, ofta medför det en ganska tillfällig glädje. Farmors stora förvåning och tacksamhet talade däremot sitt tydliga språk. Ett möte att leva på bra länge, för oss båda. Jag får en känsla av att vägen mellan Göteborg – Uppsala är aningen kortare än sträckan för ett besök uppe i himlen då den dagen är kommen, när man som minst anar.

Vad vill jag få sagt med det här?
Vi alla bör ta oss mer tid till våra nära och kära så länge vi har varandra, utföra positiva överraskningar och handlingar liksom skratta ihop. Sådant förlänger livet sa jag samtidigt som farmor tog ett stadigt nyp om kinden på mig, ni vet sådär som bara en farmor kan göra. Det är de personliga relationerna av värme och ödmjukhet som gör oss till människor. Det finaste och mest värdefulla man kan ge en annan människa är sin tid, glöm aldrig det.

Svälta Räv med tillhörande mandelkubb och en kopp fick pryda denna ljuvliga fredagsafton ihop med kvällssol på balkongen till utsikten av domkyrkan. Jag har mycket att lära och är en god lyssnare. Farmor lät mig få följa med på en färd som hette duga, nästan som i en tidsmaskin med allt vad det innebar.

Denna helg ihop med min underbara farmor satte minsann en ny prägel på min tillvaro och kommande aktioner från mig som person framöver. Länge leve Farmor_92 som verkligen blev tagen av helgen (inte på sängen) och förhoppningsvis kan leva på mitt överraskande agerande framöver precis som jag. Mot ålderns höst händer det inte alltid så mycket, man liksom gläds åt det lilla och det där lilla är just det man kan skreda till verk.

Hur fräsigt vore det inte att i dagens teknologiska 2014 börja skicka ett gäng vykort lite då och då. Som sagt är det 2014 vilket innebär att det också finns en smidig app för detta ändamål vid namn ”riktiga vykort”. Genom några enkla knapptryck har man sänt iväg ett vykort med valfri bild samt text till en adress där man vet att mottagaren kommer få känna smaken av både glädje och omtänksamhet.

Återigen, tid är inte något man har, det är något som man tar. Det handlar om att ta sig tid. Man får tillbaka vad man ger. Att överraska förgyller. Fina människor är guld värda och skall behandlas därefter. Glädje smittar av sig. Allt må vara så självklart och av den anledningen kan det ofta gå passé. Nog för att tanken räknas men att sätta tanken till aktion är det som har betydelse.

Idag vet vi att dödlig cancer oftare drabbar isolerade människor än dom som har starka band till andra. Slå en signal till en äldre vän i ensamhet, kanske just en mor/far-förälder eller någon annan människa som skulle känna sig brydd och tacksam, du själv vet bäst vem/vilka detta är. Det kommer att uppskattas mer än vad du tror. Mobilen har du ju i handen i detta nu ialla fall, (det har väl alla, hela tiden?)

Jag  uppmanar just dig att greppa tag om hornen på tjuren, så lyft på luren. Det finns ingen bättre tid än här och nu men det är ju så mycket lättare att låta bli. Vilken ursäkt väljer du denna gång?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.