sweden

Alla har vi varit där. I en situation då man känner sig dum och inte speciellt allmänbildad, där man önskar att man kunde flika in med lite intressant fakta för att visa att man faktiskt duger till mer än att utföra ett välriktat headshot på Black Ops. Att kunna visa att man är en påläst och spännande människa när folket runtomkring diskuterar stora händelser. Lösningen stavas årtal. Alla människor som kan slänga ur sig några viktiga milstolpar inom Svensk historia anses som världsvana, likaså de som spelar hos Casinostugan. Fråga oss inte varför, det bara är så. Det visar att man hänger med utan att behöva fördjupa sig i ämnet.

Med vår hjälp kan du snart briljera på middagen med svärföräldrarna och andra gamla människor, imponera på ditt nya ragg eller t o m tävla i Jeopardy. Detta kan vara det viktigaste du någonsin kommer läsa så lägg årtalen på minnet. Baws hjälper dig att bli kung i sociala sammanhang.

1809 – Ryssarna stjäl Finland från Sverige
Sveriges dåvarande konung fick storhetsvansinne under Napoleonkrigen. Han var fast besluten att vinna mer mark för att vidga sitt rike. Kontentan blev det motsatta. När hans armé var på korståg passade ryssarna på att invadera och ockupera den mark vi idag kallar Finland. Historieböckerna kallar det för en katastrof, men vi hävdar annorlunda.

Varför ville vi ens ha Finland från början? Om Finland aldrig tillhört Sverige och finnarna hållit sig på sin sida gränsen så hade vi idag inte behövt stå ut med alkoholister som går runt med kniv. Vi hade även haft en behagligare temperatur i den offentliga bastun på gymmet där vi sluppit se nakna män piska varandra med ris. Men vi får ha i åtanke att nutidens Finlands-Svenskar utgör ca 80 % av systembolagets försäljning. De bidrar med andra ord till förbättrad Svensk ekonomi, så de som redan befinner sig här kan få stanna. Tillsvidare.

1910 – Sista lagliga halshuggningen
Sveriges sista dödsstraff verkställdes år 1910. En bonde vars brott är okänt blev dömd till döden genom halshuggning med en slö yxa. Att döma folk till döden blev dock förbjudet först år 1921. Hädanefter blev man istället inlåst i ett fängelse oavsett vilket brott man hade begått. (Om jail-rapes förekom redan här låter vi vara osagt, men vandringssägen om ”tappade tvålar i duschen” går att spåra så långt tillbaka som tidigt 1700-tal, så möjligheten finns).

Detta medförde ett mer civiliserat samhälle även om det finns folk än idag som hävdar att dödsstraffet borde återinförskaffas. Britney Spears är för denna typ av metod och sa i en intervju en gång att ”Man borde ge folk dödsstraff så de lär sig till nästa gång”. Tur att vi lever i Sverige där intelligensnivån generellt sätt håller högre standard än i USA.

1935 – Första långfilmen i färg visas
Den 4:e november 1935 slog en biograf i Stockholm upp portarna och visade den första långfilmen i färg i sin salong. Filmen hette ”Fåfängans marknad” (Vanity fair i USA), och var drygt en timme lång. Då Sverige fick färg-tv i hemmen först 1965 så var detta en stor händelse för folket. Att dåtidens actionrullar knappast höll samma budget och specialeffekter som idag vägdes upp av lyckan att slippa se Tom Cruise och Matt Damon springa runt och leka agenter.

Ett annat plus var att popcorn- och godisförsäljningen bedrevs inne i salongen varpå man inte ens behövde lämna sin plats för att köpa snacks. På den tiden hade man en paus i mitten på filmen med förklaringen att folk skulle kunna gå på toaletten. Fast den egentliga anledningen var att man behövde byta filmrulle uppe i kontrollrummet.

1940 – England bombar Skåne
År 1940 grundlades den första stenen i det skämt som idag ses som klassiskt. Detta var föregångaren till ”Skänk Skåne till Danmark”-sången vi alla någon gång har ylat. Denna nyhet skulle kanske passa bättre in i ”Skånsk historia” än i just den här artikeln då nyheten förmodligen inte spreds längre än till Blekingegränsen. Detta grundar vi på att resten av landet garanterat inte brydde sig ändå.

Händelseförloppet var att Engelska bombplan var på väg från Tyskland för att åka tillbaka till England. Då de flyger in i Svenskt luftrum så bombar de Malmö av ”misstag”. Jo men Tjena liksom. 3 år senare släpps ytterligare 50 bomber över Lund från Engelska flygplan, och även britternas hat mot Skåne gick från en hypotes till ett faktum.

1943 – Möbler i platta paket
Hela Sverige fick under 1943 lära sig hur enkelt det kunde vara att möblera ett hem då Ikea grundades av Ingvar Kamprad. Namnet Ikea står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Lite egocentriskt kan man tycka när ett av världens idag största företag är grundarens namn och födelseort. Nu slapp svenska folket karva sina egna möbler och kunde istället ta sig till Ikea för att köpa ett platt paket och montera hemma i vardagsrummet. Ikea drog in mer pengar första året än vad en estländsk prostituerad gör under en lönehelg i Riga.
Samma år bestämde regeringen att vi skulle ha skoransonering i Sverige. Detta var förmodligen ett försök till att hjälpa det Svenska folket ekonomiskt eftersom de spenderat alla sina pengar på möbler. Medborgerlig rättighet att bära skor liksom. Detta påfund slutade dock gälla året därpå. Tur var väl det då dina nya Nike air force ute i hallen annars hade varit en omöjlighet idag.

1943 (del 2) – Sverige konspirerar med Hitler
Rubriken är en hypotes och fri tolkning av händelsen som ägde rum i slutet av 1943. Under detta året var P.A Hansson stadsminister och gjorde förmodligen inget utav värde då inte en själ kommer ihåg vare sig hans namn eller hur han såg ut. Svenska regeringen jobbade med ett projekt där det fanns möjlighet att rädda 20 000 polsk-judiska barn från ett tragiskt öde. Efter långa diskussioner i riksdagen valde man helt sonika att en räddning inte var aktuellt, varpå projektet ställdes in. Här misstänker vi att Hitler hade ett finger med i spelet. Förmodligen gick projektpengarna till något som då ansågs viktigare. Eventuellt till att öka välfärden eller till att bygga golfbanor. Prioritering var ledordet som gällde här. Vad som hände med de 20 000 barnen låter vi vara osagt.

1947 – Staten inför kafferansonering
Efter den uteblivna succén med skoransoneringen några år tidigare så var nästa påfund att man skulle ransonera kaffet i Sverige. Allt som skedde under denna period gick väldigt långsamt och medborgarna sov troligtvis bort större delen av arbetsdagen då de var orkeslösa utan sitt koffein. I slutet av år 1951 förstod staten att Sveriges BNP höll på att sjunka till noll, så de avskaffade ransoneringen och folket kunde återigen åtnjuta valfritt antal koppar om dagen.

Samma år som ransoneringen slutade gälla vann Malmö FF Allsvenskan utan att förlora en enda match. Att alla spelare var speedade på kaffe visade sig vara nyckeln till framgång.

1952 – Polisman orsakar morddrama
Poliskåren i Malmö avskedar en lite tveksam konstapel med anledningen av att han har misshandlat sin fästmö. Efter att ha fått sparken så känner han spontant för att höja ribban en aning och bestämmer sig för att mörda lite folk. Sin tjejs chef, sina egna föräldrar samt 6 personer på ett ålderdomshem som han brände ner en helt vanlig tisdagskväll. Detta blev Sveriges största morddrama och det hela slutade med att han dränkte sig själv.

Samma år hade Sverige en spionliga på 7 personer som lämnade uppgifter till Sovjetunionen. Under samma år inledde Sverige ett hemligt avtal med USA, där svenska flygplan spanade på Sovjetunionen och lämnade information till dem. Ganska fort tröttnade Sovjet på att svenska plan flög omkring över deras land och snappade fort upp deras hemliga samtal. Det hela slutade med att de sköt ner skiten och inga svenska stridsplan har i princip vågat sig dit sen dess.

1954 – Solförmörkelse inträffar
Den 30:e juni 1954 ägde en total solförmörkelse rum. Vädret och tillika möjligheten att se sensationen var bäst om man befann sig på Gotland. Hundratusentals förväntansfulla svenskar stod som idioter och tittade upp mot skyn, och höll förmodligen en sotad glasbit framför ögonen istället för att införskaffa sig ett par coola solglasögon. Under 151 sekunder var det helt svart i Sverige och man kan bara spekulera i vad som hände i mörkret under den korta tiden. Vi som är födda efter 1954 kan ge upp drömmen om att få uppleva detta då nästa totala solförmörkelse i Sverige förväntas vara först år 2126.

1966 – Förbjudet att skjuta varg
1966 uppskattades vargens antal till blygsamma 10 st. totalt i hela landet. Regeringen kände att något var tvunget att göras. Vargen blev fridlyst. Då Sverige har närmare 300.000 registrerade jägare så valde man helt sonika att förbjuda all jakt av vargen. (Om man lägger till alla uttråkade alkoholister i Norrland som innehar vapen så uppnår vi ca 1 miljon jägare totalt, och risken att de istället skulle skjuta varandra blev överhängande.

Detta fick dock ses som ett sekundärt problem för tillfället). Att antalet skjutna älgar istället ökade lavinartat var förmodligen inget de lade någon större vikt och eftertänksamhet på. År 2010 kom däremot en ny lag som godkände licensjakt på vargen, och nu hoppas vi på att en dum norrman skjuter Rikard Wolff i tron om att det är regelrätt.

1976 – 8 liter dödligt gift hittas
En man är ute och rastar sin hund norr om Simrishamn då han går förbi ett övergivet uthus. Han lägger märke till att dörren och alla fönster är trasiga, varpå han kikar in och får syn på massa giftflaskor som står på golvet. Polis tillkallas och det visar sig att det är 8 liter gift som är 20 år gammalt. En kemist dyker upp och uttalar sig att folket i byn ska vara tacksamma över att de är vid liv. Hade giftet kommit i fel händer hade katastrofen varit ett faktum, då mängden gift var stor nog för att utplåna hela Österlens befolkning. En dröm för nutidens terrorister med andra ord. Att kunna byta ut ryggsäcken med bomber till en påse med giftflaskor måste ses som både smidigare och effektivare, om man jämför med snubben som sprängde sig själv i Stockholm vintern 2010/2011.

1983 – Haschdimma över Göteborgs skärgård
En ovanligt tät dimma cirkulerade kring Göteborgs skärgård under sommaren 1983. Orsaken visade sig vara att drygt 900 kg hasch flöt iland i början av juni. Man vet fortfarande inte vad orsaken var, men förmodligen var detta resultatet av ett par fulla danskar som gick på grund efter ett besök i Christiania. Vinden skötte resten. Kleerup och Patrik Sjöberg var överlyckliga och hittades ute i skärgården under hela semestern. Än idag talas det om incidenten i Göteborg och hur bra invånarna mådde under den sommaren. Folk var glada, flummiga och generellt sätt lugnare i sitt beteende.

En annan milstolpe 1983 var att Carola vann melodifestivalen med låten ”främling”. Av låttexten att döma så misstänker vi att även hon varit ute i skärgården för att hitta inspiration till den briljanta vinnarlåten.

1994 – Thomas Brolin var smal
Vet du inte vad som hände 1994 så är inte detta en portal för dig. Sverige kom på tredje plats i fotbolls-VM och storheten var ett faktum. Sveriges landslag dundrade fram och våldtog i princip Bulgarien med 4-0 i bronsmatchen. Thomas Ravelli gjorde oförglömliga insatser mellan stolparna och Thomas Brolin gjorde 360-graders piruetter i luften likt en 12årig isprinsessa efter sina mål. Det var då. I slutet av sin karriär försökte han sig fortfarande på sin målgest, men då kroppshyddan blivit lite mer kompakt så kom han knappt ett halvt varv i luften innan han landade igen. Isprinsessa hade nu bytts ut mot den rättvisare liknelsen av ett mumintroll med lite för tajta blå shorts.

Ett tydligt tecken på att han istället borde anammat något enklare på äldre dar såsom Kenneth Anderssons numera klassiska pistolgest, alternativt Francesco Tottis något tveksamma nazi-hälsning till Bayern Münchens fans efter att ha gjort 3-2 på straffspark.

1998 – Pridefestivalen kommer till stan
Sveriges första pride-festival äger rum. Jonas Gardell och Mark Levengood är lika självklara inslag som Bruce Willis i en actionfilm. Skinnbyxor så tajta att ett stånd blir omöjligt att uppnå är mer regel än undantag på denna tillställning. Tur i oturen kan tyckas. Varje år dansar utklädda homosexuella runt på Stockholms gator utan att man egentligen förstår varför. Killar bör inte sminka sig, än mindre bära fjäderskrudar. Att de sedan har tagit det för långt vad gäller att kräva saker är en annan femma.

Förr nöjde de sig med att ha rättigheterna till färgen rosa. Nu har de tagit hela regnbågen och gjort den gay, vilket gör att det numera inte finns någon färg som kvalar in som ”safe” för straighta killar. Även om du som läsare ifrågasätter varför detta belyses på listan med viktiga årtal så kan ingen förneka att det trots allt är en milstolpe i Svensk historia. En färgglad och fnittrig sådan.

1999 – Magic Johnson flyttar till Borås
Basketspelaren och tillika världsstjärnan Earvin ”Magic” Johnsson kom till Borås för att göra Borås Basket (dåvarande M7 Borås) till ett storlag i Europa. Detta var givetvis det största som hänt den lilla staden sedan Helge Skoog skymtades på gågatan för ca 100 år sedan. Hypen kring matcherna var förstås skyhög. Enorma summor pengar pumpades in, laget bytte namn till Magic M7 och resan var igång. Att det inte gick som man tänkt sig känns förståeligt såhär i efterhand.

Magic spelade knappt 10 matcher i laget innan han åkte tillbaka till USA. Efter sig lämnade han ett lag på bristningsgränsen som tillslut gick i konkurs. Aldrig förr har så många vita barn intresserat sig för sporten som då. Fram tills år 2008 var Magic Johnsons besök det mest omtalade i staden, men fick se sig slagen av en ikon med ännu större näsa då Borås Stad reste en gigantisk staty av Pinocchio. Magic har lagt basketbollen på hyllan för längesedan och föreläser nu istället om HIV. Utan överdrift så kan man påstå att det var ett väldigt spännande karriärbyte. Antalet ”Glöm inte använda kondom” sägs uppgå till 20-talet gånger per föreläsning.

2007 – Livet får en mening
Förmodligen det viktigaste årtalet alla kategorier. Playstation 3 kom ut på den Svenska marknaden 27:e Mars 2007. En ny värld öppnade sig. Plötsligt hade man inte tid med varken jobb, skola eller flickvänner. Att spela Fifa tillsammans med sina vänner via trådlösa kontroller på en HD TV var total lycka. Äntligen slapp man snubbla på irriterande sladdar och brudarna i spelen kunde göras ännu hetare med hjälp av fler pixlar.

Möjligheterna till onlinespel visade sig också vara ett framgångsrikt koncept. Med spel som Call of Duty, Resident Evil och Killzone så finns det än idag väldigt få nöjen som kan mäta sig med Sonys gigant. Det enda negativa som följde var att man behövde lära sig ett helt nytt språk då skrikiga kids världen över började kalla oss lite äldre för n00bs via sitt headset. På ren instinkt skrek man ofta Fuck you Virgin tillbaka. Livet är just nu en lång transportsträcka fram tills att Sony släpper PS4.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.