zikavirusbaby

Världshälsoorganisationen, WHO, kallar nu till krismöte efter att de gått ut med att fyra miljoner kan smittas.

I Brasilien har tusentals barn fötts med fosterskador som misstänks ha en koppling till zikaviruset. Världshälsoorganisationen, WHO, kallar nu till krismöte efter att de gått ut med att fyra miljoner kan smittas.

WHO-chefen Margret Chan beskrev smittspridningen som ”explosionsartad”. Ett krismöte kommer därför att hållas den 1 februari. Larmnivån är extremt hög, sa Chen. WHO ska vidare utreda om utbrottet kvalificerar sig som ett hot mot den internationella folkhälsan. WHO uppskattar att upp till fyra miljoner människor kommer att drabbas av zikaviruset, skriver Reuters. Detta kan beskrivas som tämligen krisartat då senast WHO förklarade krisläge var under ebolautbrottet i Västafrika. Zikaviruset sprids av myggor vilka suger blod från smittade personer och för viruset vidare till andra. I Sverige dokumenterades det första fallet av zikaviruset i somras. UD skriver att gravida eller planerade gravida bör vidta noggranna åtgärder för att undvika myggbett men avråder således inte från att rea till områden där zikaviruset finns.

I Brasilien föds många barn med ett ovanligt litet huvud, ett så kallat mikrocefali, det är därför gravida kvinnor tros vara extra känsliga för viruset.

zikavirusbaby

Bild: Metro

Inget vaccin är ännu funnet för viruset.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here