zika

Den alarmerande och oroande infektion, som kan vara knuten till tusentals spädbarn som föds med underutvecklade hjärnor, sprids genom Amerika.
Vissa områden har utlyst undantagstillstånd, läkare har beskrivit det som  ”en pågående pandemi”. Det har gått så långt att vissa  även råder kvinnor i drabbade länder att fördröja graviditet.

Varför har WHO klassat viruset en folkhälsonödsituation?
Zika förklaras som ett internationellt folkhälsonödläge då sjukdomen ses som ett allvarligt globalt hot, vilket därmed sätter viruset i samma kategori som ebola.  Världshälsoorganisationen befarar att Zika sprids långt och snabbt, med förödande konsekvenser.

Det finns dock behov av att förklara varför WHO klassat Zika som nödläge

Det internationella nödläget gäller inte själva viruset. Det gäller istället den  kopplingen man misstänker föreligger mellan Zikainfektionen och allvarliga fosterskador som mikrocefali, en ovanlig sjukdom där barn föds med onormalt små huvuden,  eftersom deras hjärna inte har utvecklats ordentligt. Mikrocefali leder ofta till svår utvecklingsstörning. Svårighetsgraden varierar givetvis, men det kan vara livsfarliga om hjärnan är så outvecklad att den inte reglera de vitala funktionerna till liv. Det kan orsakas av infektioner såsom rubella, missbruk under graviditet eller genetiska avvikelser. BBC skriver att Brasilien hade färre än 150 fall av microcephaly under hela 2014, men mer än 4 000 fall har rapporterats sedan den 22 oktober 2015 – och nästan 3 500 av dem är fortfarande under utredning. Sambandet med Zika har inte bekräftats. Men vissa spädbarn som dog hade viruset i sin hjärna och det har upptäckts i Moderkaka och fostervatten.

zikabarn

Viruset sprids av Aedesmyggor och finns i hela Amerika utom Kanada och Chile där det är för kallt för dem att överleva. De är samma insekter som spred denguefeber och chikungunyaviruset. Och, till skillnad från myggor som sprider malaria, är dessa aktiva under dagen. WHO varnar för att Zika sprids i hela Amerika, men andra forskare har varnat för att länderna i Asien kan ställas inför stora utbrott.

Kan det spridas genom samlag?
Vad betyder hälsolarmet och finns det skäl till rädsla? Ja, det finns skäl till oro och försiktighet men inte panikartad dödsskräck. Ett enstaka fall av Zika virus som överförs via samlag, inte myggbett, har rapporterats i USA. Detta verkar vara en mycket ovanlig händelse, men det betyder att Zika nu även kan spridasi länder utan Aedesmygg. Vissa länder rekommenderar att män som återvända hem från drabbade länder  använder kondom om deras partner är gravid eller kan bli gravid. Detta bör göras under 28 dagar efter att du kommer hem om du är symtomfri, och under sex månader om Zika symtom börjar utvecklas.

Baws rekommenderar att vara försiktiga och använd skydd, men, ingen panikartad dödsskräck behöver utlysas!

bild: http://www.thehindu.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.